[Terug naar de Lameris stamboom pagina]



VERSLAG VAN DE INFORMELE BIJEENKOMST

VAN HET LAMéRIS FAMILIE-OVERLEG

OP CHATEAU BOUQUETRAUX GEDURENDE 21 t/m 24 MEI 1998.

 

Aanwezig waren: Verhinderd waren
Frides en Trudy uit Amsterdam Richte uit Groningen
Janneke uit Eyriex (Fr) Liesbeth uit Amsterdam
Friedes Jan uit Leidschendam Lo uit Aalden/Le Grun
Joop, Ieke en Siepko uit Drachten Henk uit de Bildt
Pieter uit Gouda Charles uit Tolkamer
Jaap uit Emmeloord Maarten uit Veenendaal
Bernard, Anouk, Penelope, Gigi en Xavier uit Franchesse (Fr) Frides uit Zoetermeer
Annette uit Lelystad

 

 

Hoewel deze bijeenkomst uitdrukkelijk niet bedoeld was als een reguliere bijeenkomst van de Lameris stamboom groep, lijkt het ons wel gewenst om een korte weergave van onze ervaringen hier samen te vatten en over te brengen aan de afwezigen.

 

(1) Op een werkelijke fantastische wijze werden wij allen ontvangen en onthaald door onze gastvrouw en gastheer Anouk en Bernard Laméris, mede kundig bijgestaan door dochter en zoon Gigi en Xavier. Mede door de aangename weeromstandigheden en de charme van het verblijven en slapen in een vroeg 19de eeuws kasteel was ons verblijf onvergetelijk.

 

(2) Ieder werd ondergebracht in geriefelijke kamer(s) met goede bedden en een goed uitzicht over het franse landschap rond het kasteel. S'avonds was het gezellig toeven na het uitgebreide (gecaterde) diné in de woonkamer met haardvuur. De vele kunstwerken van Bernard en Anouk''s vrienden/collega's maakten de vertrekken vaak verrassend en levend.

 

(3) Behalve dat Bernard een zeer artistiek zilversmid en sieraad ontwerper is, -iets dat wij allen konden aanschouwen bij Gigi als 'professioneel' model-, en restaurateur van dit kasteel, is hij ook een verwoed verzamelaar/restaurateur van o.a. oude Peugeots en Simca's. Ook oude motoren en de voorloper van de Solex konden wij bewonderen in de schuur. Wie een prachtig uitziende donkerrode lelijk eendje uit 1962 tegenkomt in Enschede of in Amsterdam en daarin niet Gigi inziet zitten, moet meteen de politie waarschuwen.....

 

(4) De vrijdag en zaterdag werden doorgebracht met het bezoeken van een prachtig oud arboretum, het bezoeken van oude plaatsen als Bourbon, Apremont en Hérisson, maar vooral van het genieten van de fraaie omgeving. Met zo'n 92 kastelen in de omtrek is deze streek de Bourbonnais een waar vakantie paradijs. Een van ons werd dan ook flink verleid om eens goed na te denken over een tweede huis als invulling van de tijd na het komende afscheid van zijn werk.

 

(5) Ook de plaatselijke wijn werd uitvoerig gekeurd en goed gevonden om mee naar huis te nemen voor o.a. het thuisfront.

 

(6) Uit dank voor de ondervonden gastvrijheid kregen Bernard en Anouk van ons twee unieke bomen uit de boomkwekerij van het Arboretum( 'Parc Botanique et Floral de Balaine') aangeboden. De Liquidanbar en de Leriodendron Tulipovera ofwel tulpen boom werden in het park rond het kasteel gepland, waarbij Bernard de taak op zich kreeg om als kasteelheer als (stam)boombeheerder op te treden.

 

(7) Natuurlijk hebben wij ook nog over de Lameris afkomst gepraat. De voornaamste gedachten waren:

- Gezien de tijdstippen van onze voorvader Jan Frides en zijn vader/opa, is het niet waarschijnlijk dat wij afstammen van de 2 broers of neven de Souchay's , afkomstig uit Den Bosch.

- Echter een franse afkomst is daardoor nog steeds niet uitgesloten. (Franse) immigranten kunnen tijdelijk hun naam hebben veranderd ivm politieke of economische motieven.

- Volgens de Franse Adelboeken moeten er nog steeds de Lameries in Frankrijk wonen, en wel o.a. in de Vendee, waar twee dames wo(o)n(d)en.

- Het verdient aanbeveling om andere bronnen dan de trouw- en doopboeken rond Winsum te raadplegen uit de periode 1735-1755 ten einde meer te weten komen van de leefomstandigheden van onze stamvader en zijn direkte familie.

 

(8) Een eerste concept exemplaar van het genealogieboek over de Laméris/Lamerus familie werd door Jaap uitgereikt aan Bernard en Anouk, terwijl een tweede exemplaar rond gestuurd zal worden aan ieder lid van de stamboomgroep voor commentaar, correcties en aanvullingen. Naast een genealogisch overzicht, zowel in tekst als in grafische vorm, en indexen op naam en plaats, is er ook een korte notitie over de mogelijke afkomst van de familienaam opgenomen. Het is de bedoeling dat er een later een tweede deel zal komen dat een meer beschrijvende opzet heeft, d.w.z. het zal de verhalen, anekdoten en foto's bevatten die de Lameris familie zo bijzonder maken.

 

(9) Uit onderzoek van Jaap in het laatste half jaar is gebleken dat de eerder vermelde dominee Hero Lamerus, overleden in 1667 in Delft, helaas niet een echte Lamerus is maar in werkelijkheid Hero Cramerus heet. Hieruit blijkt weer wel dat het lezen van oude handschriften een echte kunst is en ook specialisten zoals archivarissen zich kunnen vergissen. Het raadplegen van de originele akten is dan ook belangrijk.

 

(10) Daarentegen heeft Jaap wel in het archief van de gemeente Delft het bestaan gevonden van een zekere Perinckgen Lameris, weduwe van Weijns Passchier, die op 17 juli 1647 is getrouwd in Delft met ene Claes de Clercq.

 

(11) Via het openluchtmuseum Het hoogland in Warffum is Jaap in het bezit gekomen van de menu kaart en het spijslied behorende bij de feestmaaltijd, dat door de collega's en praktijkbezoekers van de districtveearts Kornelis Jacobus Laméris (1840-1916) aan hem werd aangeboden ten gelegenheid van zijn 50 jarige jubileum als veearts. Joop zal het op muziek zetten, zodat wij allen dit familielied kunnen zingen op de volgende bijeenkomst.

 

(12) Een volgende reguliere bijeenkomst zal waarschijnlijk bij Joop en Ieke in Drachten in het najaar gehouden worden. Exacte datum en plaats zal zo spoedig mogelijk bekend gemaakt worden.

 

 

Emmeloord, 4 juni 1998,

 

Jaap Laméris.

 


[Terug naar de Lameris stamboom pagina]