- Op 9 maart 1721 wordt in de gemeente Winsum (Provincie Groningen) Jan Fridus gedoopt. Deze Jan Fridus is de tweede zoon van Fridus Fransen, meester-kleermaker en Antje Jans wonende in Winsum en Mensingeweer. Van hen zijn in Winsum nog 3 broers en 2 zusters gedoopt.
- Op 1 januari 1751 schrijft deze Jan Fridus een zeer versierde nieuwjaarsbrief aan zijn verloofde Jantjen Rienders, die hij ondertekent met de naam Jan Frijdis Lamerijs. De reden waarom hij zich zo noemt is onbekend, maar al zijn nakomelingen noemen zich met de naam Lameris, Laméris of Lamerus. (Ook op de overlijdens akte van zijn weduwe wordt hij met Jan Friedus Lamerius aangeduid!). De naam Fridus wordt echter ook geschreven als Friedes, Frydes of Friedus.
- Op 25 april 1751 trouwt Jan Fridus te Mensingeweer met Jantje Rienders. Hij was ook kleermaker. Uit dit huwelijk worden zes zonen en een dochter geboren tussen 1752 en 1770. Hij overleed in Obergem op 10 april 1808.
- Op 7 maart 1753 wordt de verkoop van een "seker Huis met een Hofjen ..., sijnde een Kremerie, staande en gelegen in het Noordereijnde te Obergom, aan Commijs Frans Lameris en Grietje Engberts", vastgelegd in een koopbrief. Het huis en de de winkel inclusief alles wat daar in is aan koopwaar wordt verkocht voor 590 gulden te betalen in 3 termijnen. In deze koopbrief, hier te zien , wordt voor zover bekend de tweede keer de naam Lameris tot nu toe aangetroffen. Ook hier staat in de titel eerst de naam Lamerijs, terwijl later de naam van de koper wordt aangeduid als Frans Lameris. Deze Frans Lameris is hoogstwaarschijnlijk de oudste broer, Frans Lameris, gedoopt op 22-03-1715 te Winsum, van bovengenoemde Jan Fridus. Er zijn geen kinderen van Frans en Grietje verder bekend. Wel is bekend dat deze Frans al vanaf 1750 tot en met 1766 in het naamsregister van de Admirabiliteit in Friesland als Commies ter Recherche wegens Winsum vermeld staat met als begin jaar 1744.
- Uit de kleinkinderen van Jan Fridus kunnen 6 takken onderscheiden worden die op één na geheel doorlopen tot nu toe. De ene uitzondering eindigt rond 1900 met 2 zonen zonder verdere gegevens.
- Uit een kleinzoon van Jan Fridus, Jan Hindrik Lameris (1781-1865) begint een tak die zich Lamerus noemt. Deze tak wordt ook wel de Gorredijkse tak genoemd. De naamgeving wordt echter niet consequent doorgevoerd en er zijn dan ook vele uitzonderingen.
- De naam Jan Friedes of Frides wordt consequent doorgevoerd in de oudste tak in de vorm: Jan Friedes, Friedes Jan, Jan Friedes, etc.
- Tot rond 1850 blijven de Lamérissen, Lamerissen en Lamerussen woonachtig in het Noorden rond Winsum, Grijpskerk, Kantens, Obergum, Aduard, en Gorredijk. Daarna pas beginnen de eersten zich te begeven naar zuiderlijke streken. Intussen zijn er nu ook enige naamgenoten in de VS en in Australie wonend.
- Eerdere pogingen om de Lameris naam te verbinden met twee Franse Hugenoten, de Souchays de Lamerie, die in de 17de eeuw na het Edict van Nantes naar Den Bosch verhuizen, kunnen vrijwel zeker weerlegd worden.
- Onder de gevonden beroepen kwamen en komen opvallend veel horloge-/uurwerkmakers en antiquairs voor. Daarnaast ook landarbeiders, schrijnwerkers, veeartsen en belastingophalers.
- In de huidige data bestand zijn tot nu toe 915 bloedverwanten van onze stamvader Jan Fridus Lameris en 509 partners van hen, verdeeld over tien generaties. 651 van de bloedverwanten zijn ook naamsdragers van de familienaam in een of andere vorm.
- Een aardige beschrijving van de Gorredijkse tak van de Lamerissen, ofwel de Lamerussen, is gegeven in het nieuwsblad "De Woudklank" van do 11 en 18 december 1997, do 25 november 1999 en do 17 februari 2000. Deze vier artikelen zijn geschreven door weerman Hans de Jong in zijn wekelijkse rubriek "'n plaatsje mei 'n Praatsje".
- In het laatste telefoonboek onderzoek van 2002 kwamen 139 naamgenoten voor. Dit is dus niet het totale aantal nog levende Lameris naamgenoten, maar een indicatie van het aantal huishoudens! Zie ook voor een grafische verdeling hier:
- Volgens het instituut Meertens zou de naam Laméris een gelatiniseerde versie van Lamers zijn of ontstaan uit een van de Limburgse naamsvormen Lamerichs, Lameriks of Lammeretz, patroniemen op basis van de voornaam Lammert/Lambrecht. Dit is echter uit de tot nu toe bekende gegevens niet aangetoond. Ook is hier te zien de verdeling van de familienaam in Nederland op basis van de bevolkingsgegevens in 2007.
-
In het najaar van 2021 is een uitgebreid artikel in het tijdschrift Argos - het bulletin van het Veterinair Historisch Genootschap - van Rob Back opgenomen met als titel: "Heeren Laméris: Veeartsen en militair-paardenartsen". Het beschrijft de levensloop van drie broers: Kornelis Jacobus Laméris (1840-1916), Jacobus Laméris (1842-1918), Jacob Fridus Laméris (1850 - 1913) en hun neef Friedes Jan Laméris (1869-1937), die veeartsen en/of militair paardenartsen waren. Het artikel kan met medewerking van het Veterinair Hiistorisch Genootschap en de auteur Rob Back hier gelezen worden.
- Er zijn nog een aantal personen aangetroffen in de verschillende bronnen met de naam Lameris of Lamerus, die nog geen plaats hebben gevonden in de Lameris falmiliestamboom, de zogenaamde Losse Eindjes.
Deze zijn hier vermeld.
Respect voor uw privacy
Het is voor een genealoog heel verleidelijk om alles wat is uitgepuzzeld door te geven. Dat mag niet zomaar. Officieel moet men iedereen toestemming vragen voor het openbaar maken van recente gebeurtenissen. Dat is onbegonnen werk. Ik toon op deze site iets meer dan volgens de wet op de privacy is toegestaan. Maar ik meen dat dit voldoende terughoudend is gedaan en dat de site zo interessanter is. Op deze site vindt u van nog levende personen alleen de namen en hoe ze aan de stamboom verbonden zijn. Ook van mensen die zijn overleden wordt niet alle informatie die ik bezit op de site gezet, indien ze zijn geboren na 1927.
Staat u op deze site en wilt u dat niet?
Stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan zal ik u van de site halen.
Weet u iets meer of heeft u foto's van iemand uit de database?
Heel graag ontvang ik meer informatie. Een stamboom is nooit af, alles is welkom. En u kunt uiteraard informatie retour krijgen.
Wilt u wat meer weten over iemand, of een groepje mensen?
Stuur een mail en omschrijf wat u precies vraagt. Het is mogelijk om een document (.doc of .rtf) met een parenteel, kwartierstaat of zoiets, via internet te sturen. Of een GedCom, ik kan een gewenst stukje uit de database apart in een GedCom zetten. Een GedCom is voor u de handigste manier om de info te krijgen. Ik vraag u daarvoor wel om bovengenoemde gedragscode ten aanzien van weer doorgeven van info te respecteren.
genealogie en index
Voor privacy redenen zijn de jaartallen van de nog in leven zijnde personen weggelaten!
- De Lameris genealogie (With FRAMES)
- De kwartierstaat van Jacobus Laméris als cirkeldiagram (PDF document)
- De kwartierstaat van Jacobus Laméris als text document
foto galerij van de Laméris familie
Johan Sebaldus Laméris (1877-1957) met zijn drie zonen ( van links naar rechts: Jaap (1910-1970), Evert (1916-2013) en Carel Lodewijk (1912-2007) . | |
Jacobus (Jaap) Laméris (1910-1970) | |
Professor Hidde Jans Laméris (1872-1948) Deze en andere cartoons van J.F. Doeve werden hem aangeboden bij zijn afscheid als hoogleraar aan de Univ. van Utrecht in 1943. Tekst onderschrift: "De statistiek is als een veile vrouw; men kan met haar doen wat men wil". |